Van Doesburg BHV

Koolmonoxidemelder – Alles wat je moet weten!
21 November 2016
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide staat ook wel bekend als de ‘stille moordenaar’, omdat het kleurloos, smakeloos en geurloos is. Daarnaast is het giftig, omdat het gas voorkomt dat je lichaam goed zuurstof kan transporteren. Wanneer het in grote hoeveelheden wordt ingeademd, kan koolmonoxide heel snel dodelijk zijn. De vergiftiging kan echter ook langzaam gaan, wanneer de giftige stoffen gedurende een langere tijd in het lichaam opbouwen.

Wat zijn de symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging?
Mensen die aan koolmonoxide zijn blootgesteld, beschrijven een reeks aan symptomen, waaronder hoofdpijn, verwarring, duizeligheid, brandende ogen en verlies van het bewustzijn. Een acuut geval kan resulteren in breinschade en zelfs de dood. Kinderen, ouderen en mensen die eerder problemen met het hart of de ademhaling gehad hebben, zijn vaak gevoeliger voor de gevolgen van koolmonoxide.

Wat zijn mogelijke bronnen van koolmonoxide in mijn huis?
Koolmonoxide is een natuurlijk bijproduct van allerlei huishoudelijke apparaten. Als je houtskool, benzine, kerosine, hout, propaan, aardgas of stookolie gebruikt om energie of hitte te creëren – bijvoorbeeld in je warmwaterinstallatie, grill, fornuis, haard, stoof, enz. – dan kan er mogelijk koolmonoxide in je huis terecht komen. Het is belangrijk dat dit soort producten geïnstalleerd worden door professionals: goede installatie, ventilatie en onderhoudsbeurten zorgen dat de koolmonoxide naar buiten geleid wordt, zodat je gezin veilig blijft.

Koolmonoxidedetectors – ook wel bekend als CO-alarmen, werken net als rookmelders. Wanneer het koolmonoxidegehalte in je huis te hoog ligt, maakt het alarm een scherp, piepend geluid om je op het gevaar te wijzen. Net als bij rookmelders is het belangrijk om de batterijen regelmatig te vervangen; zelf doe ik dat altijd bij de zomer- en wintertijdovergang, omdat ik daarmee makkelijk het halfjaarlijkse onderhoud kan onthouden.

Hitte en rook stijgen op, daarom worden rookmelders hoog op de muur of aan het plafond geplaatst. Koolmonoxide mengt daarentegen met de lucht. Om die reden kun je je CO-alarm beter op kniehoogte installeren – de gemiddelde hoogte van je neus en mond als je ligt te slapen.

Als je kleine kinderen of huisdieren hebt die met de detectors kunnen gaan spelen, zou je ze ook op borsthoogte kunnen plaatsen. Een andere optie is om ze op een moeilijk te bereiken plek te installeren, waar zelfs nieuwsgierige handjes en pootjes niet kunnen komen. Onthoud wel dat je CO-alarm nooit achter meubels, gordijnen of andere objecten geplaatst mag worden; de luchtstroom wordt dan tegengehouden, waardoor de detector niet kan functioneren.

We raden je aan om een detector voor alleen koolmonoxide te nemen, maar als je er eentje neemt die ook meteen rook kan signaleren, plaats hem dan op het plafond.

Waar in mijn huis moet ik mijn koolmonoxidedetector plaatsen?
Omdat we in onze slaap het kwetsbaarst zijn voor koolmonoxidevergiftiging, is het belangrijk om alarmen bij de slaapkamers te hebben. Als je maar één CO-alarm hebt, installeer het dan zo dicht mogelijk bij ieders slaapplaats.

Ideaal gezien zou je koolmonoxidedetectors door je hele huis moeten hebben, net als rookmelders. Je hebt er dan bijvoorbeeld één in de keuken, de woonkamer, de slaapkamers en je kantoor. Als je kinderen of oudere familieleden in huis hebt, is extra bescherming bij hun kamers van belang. Heb je meerdere verdiepingen, zorg dan dat je in ieder geval op iedere verdieping een alarm hebt.

Als je fornuis in de kelder staat, heb je ook daar een CO-detector nodig. Hetzelfde geldt als je een droger hebt die op gas werkt: zorg dan voor een alarm in je wasruimte. Zet er één in de garage als je daar je auto’s parkeert. Kortom: als je ergens een op brandstof werkend apparaat hebt staan – iets dat koolmonoxide zou kunnen produceren – dan plaats je daar een CO-alarm.

Hoe hoog hang ik mijn CO-melder?
Koolmonoxide is ongeveer even zwaar als lucht en verspreidt zicht gelijkmatig door de kamer. Je hangt de CO-melder dus best ongeveer even hoog als je hoofd. Dat wil zeggen: in de slaapkamer het beste op ‘slaaphoogte’ en in de woonkamer op ‘zithoogte’.

Voor meer informatie over BHV, EHBO en veiligheid kunt u contact met ons opnemen administratie@vandoesburgbhv.nl of bel 0345-582428

Bron: www.beveiligjeomgeving.nl

» Ga naar de link
Contactgegevens
Van Doesburg BHV
Meersteeg 3a
4191 NK Geldermalsen