Dirkzwager legal & tax

Startups: onder welke naam ga ik mijn bedrijf uitoefenen?
21 Januari 2019
In Nederland ben je in principe vrij om zelf de naam van je nieuwe onderneming te bedenken. Maar die vrijheid wordt begrensd door de rechten van andere ondernemingen. Met name de houders van handelsnaamrechten en merkrechten kunnen zich verzetten tegen (verwarring wekkend) gebruik van respectievelijk hun ‘handelsnaam’ of ‘merk’.

Handelsnaam

Een handelsnaam is de naam waaronder jij je onderneming drijft. Wanneer jij je onderneming op de markt onder een bepaalde naam presenteert, dan is die naam jouw handelsnaam. (N.B. een onderneming kan meer dan één
handelsnaam voeren.) Door het actief voeren van een handelsnaam verkrijg je handelsnaamrechten op die naam. Dit houdt kort gezegd in dat je kunt optreden tegen anderen die op een verwarring wekkende wijze dezelfde of
een overeenstemmende handelsnaam willen voeren. Je kunt dan bij de rechter vragen om een verbod op het gebruik van de betreffende handelsnaam. Overigens, om een beroep te doen op handelsnaamrechten hoef je deze niet per se te registreren bij de Kamer van Koophandel, ondanks dat die registratie op basis van andere wetgeving vaak wel verplicht is.

Het voorgaande betekent natuurlijk ook dat je zelf moet opletten dat jouw handelsnaam geen inbreuk maakt op de oudere handelsnaam van een ander. Maar hoe controleer je dat? Het meest eenvoudige antwoord is: zoeken op
internet. Een snelle zoekopdracht zal je waarschijnlijk al een eind verder helpen. Een andere goede bron van handelsnamen is het register van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl). Maar let op, in het register staan niet altijd alle handelsnamen vermeld.

Lijkt de naam waaronder jij jouw onderneming wilt drijven (teveel) op een al bestaande handelsnaam en/of ben je in dezelfde markt of regio actief, dan moeten de spreekwoordelijke alarmbellen gaan rinkelen. Dan is gedegen onderzoek noodzakelijk.

Merkrechten

Ook merkrechten kun je (onder omstandigheden) inzetten om op te treden tegen derden die jouw naam op verwarring wekkende wijze gaan gebruiken. Een merk is een teken dat wordt gebruikt ter onderscheiding van waren en diensten. Door een merk kan een onderneming zich onderscheiden van andere ondernemingen. Een krachtig merk met een goede reputatie zorgt voor meer afzet. Het is dus niet voor niets dat merkrechten van (succesvolle) ondernemingen vaak een grote waarde vertegenwoordigen. In tegenstelling tot een handelsnaamrecht, ontstaat een merkrecht pas als je het merkteken registreert.

Registreren

Als je een merkteken wilt registreren, dan kan je dat doen bij het BeneluxBureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Je krijgt dan een Beneluxmerk, waarmee je jouw merkteken in de gehele Benelux kan beschermen. Je kan
daarnaast ook een merk vastleggen bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Je krijgt dan een zogenoemd Uniemerkrecht dat je in heel de Europese Unie kan handhaven. Het BBIE en EUIPO hebben ook allebei een register waarin je kunt zoeken naar al bestaande merktekens. Kortom, verricht onderzoek naar de namen van andere organisaties voordat je van start gaat met je onderneming. Het is zonde als je veel geld hebt geïnvesteerd in branding, een mooie website en promotiemateriaal, en vervolgens ontdekt dat jouw bedrijfsnaam – of een gelijkende naam – al door een concurrent of andere organisatie wordt gebruikt. Als je constateert dat jouw naam al ‘in gebruik’ is, dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat je die naam niet mag gebruiken. Maar het is dan wel nodig om nader onderzoek te (laten) doen. Alle Benelux en Europese merkregistraties worden gepubliceerd in de merkregisters die je vrij kunt raadplegen via www.boip.int en www.euipo.europa.eu.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Dirkzwager legal & tax
Van Schaeck Mathonsingel 4
6512 AN Nijmegen