Dirkzwager legal & tax

Verrekening buiten en tijdens faillissement
17 November 2014
Wanneer u een product aan uw afnemer verkoopt, wilt u daar natuurlijk de koopsom voor ontvangen. Andersom hebt u wellicht tevens een schuld aan uw afnemer. Betaling over en weer zou dan steeds het spreekwoordelijke vestzak-broekzak zijn. In dit artikel zal ik dan ook de mogelijkheden bespreken om uw vordering op uw afnemer ‘weg te strepen’ tegen uw schuld aan uw afnemer, ook in het geval van faillissement van uw afnemer.

In artikel 6:127 BW is de mogelijkheid opgenomen om uw vordering op uw afnemer te verrekenen met uw schuld aan uw afnemer. Hiervoor dient aan een aantal vereisten te zijn voldaan. Als eerste dient u zowel schuldeiser als schuldenaar van uw afnemer te zijn. Daarnaast dient zowel uw schuld als uw vordering te zijn voortgekomen uit dezelfde rechtsverhouding. In beginsel kunt u een vordering uit hoofde van een koopovereenkomst dan ook niet verrekenen met een vordering die voortvloeit uit op een huurovereenkomst. Een rekening-courantovereenkomst is een voorbeeld waarin wel sprake is van dezelfde rechtsverhouding. Indien u wel vorderingen en schulden wenst te verrekenen die uit verschillende rechtsverhoudingen zijn ontstaan, dan dient u daarvoor aanvullende afspraken met uw contractspartij te maken. Artikel 6:127 BW laat die ruimte daarvoor wel.

Gaat uw afnemer failliet, voordat hij zijn schuld aan u heeft voldaan en voordat u uw schuld aan hem hebt kunnen betalen, dan worden de mogelijkheden voor het verrekenen van deze vorderingen ruimer. Volgens artikel 53 Fw hoeft namelijk niet meer voldaan te zijn aan het vereiste dat zowel de vordering als de schuld uit dezelfde rechtsverhouding voortvloeien. Enkel het feit dat u over en weer zowel schuldeiser als schuldenaar van elkaar bent, is voldoende, ongeacht uit welke rechtsverhoudingen deze vordering en schuld zijn voortgekomen.

Het uitspreken van het faillissement brengt met zich dat een schuld die vóór de uitspraak is ontstaan in beginsel niet verrekend kan worden met een vordering die ná de faillissementsuitspraak ontstaat. Dit is anders wanneer de ná het faillissement ontstane vordering voortvloeit uit een (rechts)handeling die al vóór het faillissement is verricht. Denkt u daarbij concreet aan huurpenningen die maandelijks verschuldigd worden op basis van een reeds eerder gesloten huurovereenkomst. In dat geval mag u uw vordering en schuld wel verrekenen.

Een beroep op verrekening in een faillissement gaat echter niet in alle gevallen op. Wanneer u een vordering op een schuldeiser van een derde heeft overgenomen, terwijl u wist dat het faillissement van deze schuldeiser aanstaande was, dan mag u deze overgenomen vordering niet met uw schuld aan uw schuldeiser verrekenen. Artikel 54 Fw staat daaraan in de weg. De ratio hierachter is dat u zich op deze manier boven de overige schuldeisers in het faillissement heeft geplaats; immers, de overgenomen vordering wordt nu eerder voldaan dan anders het geval was geweest en u hoeft geen bedrag meer aan de boedel te betalen. Voor na het faillissement overgenomen vorderingen geldt dat zij nimmer kunnen worden verrekend.

Kortom, kijkt u voordat u zich in moeilijke betalingsconstructies stort allereerst of er wellicht een mogelijkheid bestaat dat u uw vorderingen en schulden met dezelfde contractspartij kunt verrekenen. Een rekening-courantovereenkomst is daarvan een goed voorbeeld. Ook tijdens het faillissement is er een verrekeningsmogelijkheid. Mocht u meer informatie omtrent verrekening wensen, neemt u dan uiteraard contact met ons op.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Dirkzwager legal & tax
Van Schaeck Mathonsingel 4
6512 AN Nijmegen