19 mei, 21:21
Nieuws

Boeren krijgen wolfwerende netten van provincie na schapenbloedbad in Hedikhuizen

Boeren in Brabant krijgen zogenaamde wolfwerende netten van de provincie, om hun dieren te beschermen tegen wolven. Dat meldt een woordvoerder van gedeputeerde Elies Lemkes - Straver dinsdag.

De boeren die dat willen, krijgen de netten van de provincie in bruikleen, zegt de woordvoerder. Welke boeren de netten willen gebruiken, wordt nu geïnventariseerd.

Doodgebeten schapen
Er gaat al enige tijd het vermoeden dat de wolf op Brabants grondgebied is. Boer Jos uit Hedikhuizen vond dinsdagmorgen opnieuw elf doodgebeten schapen. Het is de derde keer binnen een week dat hij op die manier schapen verloor: zaterdag vond hij twintig dode dieren en op vrijdag verloor hij negen van zijn schapen.

DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of het inderdaad een wolf is geweest die de schapen heeft gedood, maar voor Jos is er geen twijfel: "Ik weet honderd procent zeker dat het een wolf is."

Angst bij schapenhouders
Donderdag hadden schapenboeren in de verre omtrek van de Maas al contact met elkaar opgenomen, nadat woensdag in het Gelderse Aalst schapen waren doodgebeten en donderdag in Wijk en Aalburg. "Schijnbaar is de wolf dus de Maas overgestoken." Volgens boer Jos zullen steeds minder boeren zo schapen willen houden: "Het is gewoon afwachten wanneer je aan de beurt bent."

Eerder dit jaar, in februari, werden er schapen doodgebeten in Boekel en Venhorst. Ook daar was het vermoeden dat een wolf dat op zijn geweten had.

LEES OOK:

Opnieuw 11 schapen van boer Jos doodgebeten, derde keer in vijf dagen tijd

Opnieuw bloedbad in Hedikhuizen: 20 schapen doodgebeten

Schapen doodgebeten van kuddes in Hedikhuizen: 'Schapenboeren zijn zo bang op dit moment'


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »