31 aug, 13:33
Nieuws

Coronanieuws: klas moet thuisblijven na corona bij basisschoolleraar in Reusel

In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • Het Veiligheidsberaad buigt zich maandag over onder meer de zorgen van de kermisexploitanten
  • Studentenverenigingen zien het aantal aanmeldingen dit jaar sterk toenemen, volgens de NOS vanwege de 'behoefte aan sociale contacten'.
  • Nederland moet vanwege de coronacrisis net als Duitsland en België het btw-tarief tijdelijk verlagen, vindt de PVV.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

13.40
Bij een nertsenfokkerij in Venhorst (gemeente Boekel) zijn meerdere dieren besmet met het coronavirus. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 9000 nertsen. Het bedrijf wordt 'zo spoedig mogelijk' geruimd.

13.01
Vanaf dinsdag telt West-Brabant twee nieuwe corona-testlocaties: één in Etten-Leur en één in Roosendaal. Dat meldt de GGD West-Brabant. De GGD streeft ernaar om eind september ook een teststraat in Raamsdonkveer te openen.

10.35
Een leerkracht van basisschool De Torelaar in Reusel heeft COVID-19. Dat meldt de directeur van de school. De leerkracht van de enige groep zes op de school bleek zondag besmet te zijn. Daarom moet de hele klas maandag thuisblijven. De school is in gesprek met de GGD over de vervolgaanpak.

10.01
IKEA heropent per 1 september bijna alle restaurants, maar de speelplaatsen blijven in alle vestigingen gesloten. Het restaurant in Amsterdam blijft dicht "vanwege de lokale ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus", zo laat het bedrijf weten.

09.26
Als de laatste zondag van augustus nadert, krijgen de mensen in Heeze kriebels in hun buik, want dan is traditioneel de theaterparade van de Brabantsedag. Maar in deze coronatijd waren er geen grote wagens met toneelspelers en dansers, geen 40.000 toeschouwers en geen groot feest. Wel was er de ...legoparade, de Brabantsedag in het klein. “Zo hebben we toch een heel klein beetje het Brabantsedag-gevoel”, aldus Maarten van der Velde van vriendenkring De Rijten.

08.28
Om de uitstoot van CO2 door het vliegverkeer aan banden te leggen, komen werkgevers en de vereniging Natuur & Milieu maandag met De Vliegwijzer. "Voor minder en duurzamer zakelijk vliegen", ook na corona, aldus het samenwerkingsverband Anders Reizen.

In de Vliegwijzer wordt een stappenplan beschreven dat werkgevers kunnen doorlopen om tot verantwoord vliegbeleid te komen. De wijzer geeft voorbeelden van wat werkgevers kunnen doen om personeel bewuster te maken van hun reisgedrag.

07.00
De spelers van het Nederlands elftal verzamelen zich maandagmiddag onder strikte coronamaatregelen in Zeist voor de interlands tegen Polen (4 september) en Italië (7 september) in de Nations League. De KNVB wil geen onnodig risico met alle internationals nemen, ook omdat ze geleend worden van hun clubteams.

06.56
De detailhandel heeft in juli 9,7 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de op een na grootste groei sinds het begin van de publicatie van de cijfers in 2005. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online ruim 38 procent meer omgezet.

06.48
De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de sector nam in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna veertien procent. Vooral in april kreeg de branche rake klappen.

06.24 Studentenverenigingen
Studentenverenigingen zien het aantal aanmeldingen dit jaar sterk toenemen. Dat is terug te zien in cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen, die 48 studentenverenigingen vertegenwoordigt, meldt de NOS. Die wijst op de 'behoefte aan sociale contacten' in coronatijd. Waar de verenigingen in 2019 op iets meer dan 10.000 inschrijvingen konden rekenen, is dat aantal dit jaar gestegen tot 15.200. Studentenverenigingen in Eindhoven, Utrecht en Groningen noteren de grootste stijging. In Eindhoven bijvoorbeeld stijgt het aantal aanmeldingen met 79 procent ten opzichte van vorig jaar.

04.40
Onderwijsminister Arie Slob wil een nieuwe landelijke schoolsluiting vanwege het coronavirus voorkomen. Hij zet in op het plaatselijk of regionaal sluiten van scholen als dat nodig is. Dat zegt Slob in een interview met het AD. "Dus niet dat als er in Amsterdam iets speelt, ook scholen in Groningen dicht moeten."

03.30
Bedrijven die nog een beroep willen doen op loonsubsidie in het kader van de NOW 2.0-regeling, moeten hun aanvraag uiterlijk maandag indienen bij uitkeringsinstantie UWV. De regeling zelf loopt ook nog in september door. De inschrijving ging begin juli open. Via de NOW 2.0 kunnen ondernemingen die door de coronacrisis een teruglopende omzet hebben een deel van hun loonkosten vergoed krijgen.

03.30
Universiteiten openen maandag op uiteenlopende alternatieve manieren het Academisch Jaar. Om de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden, hebben ze tal van onlineprogramma's ontwikkeld. Een deel van de universiteiten organiseert daarnaast ook kleinschalige fysieke bijeenkomsten. Anders dan normaal is het aantal genodigden zeer beperkt.

03.30 Veiligheidsberaad
De voorzitters van de veiligheidsregio's komen maandagavond weer bij elkaar voor overleg over de coronamaatregelen. Ook justitieminister Ferd Grapperhaus is bij het overleg. Onder meer de zorgen van de kermissector zullen aan de orde komen, liet voorzitter Herbert Bruls van het Veiligheidsberaad weten.

01.19 Btw-tarief
Nederland moet net als Duitsland en België het btw-tarief tijdelijk verlagen. Daarvoor pleit de PVV in aanloop naar Prinsjesdag. Partijleider Geert Wilders ziet dit als een coronamaatregel waarvan zowel consumenten als bedrijven flink profiteren, meldt De Telegraaf. De afgelopen week onderhandelde de coalitie over de begroting voor volgend jaar evenals een nieuw steunpakket voor bedrijven, maar een voorstel over btw-verlaging zat daar niet bij.

00.01 Bijstandsontvangers
Het aantal bijstandsontvangers is in het vorige kwartaal voor het eerst in tweeënhalf jaar toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral veel jongeren belandden in de bijstand. Dat komt mede door de coronacrisis, vermoeden de onderzoekers.

Lees hier de liveblog van zondag terug


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »