27 dec, 09:00
2020
Nieuws

Moorden in 2020: meer doden maar geen afrekening in het criminele circuit (voor zover bekend dan)

In 2020 vielen er meer doden door geweld in Brabant dan in voorgaande jaren. Dat kwam vooral door een gezinsdrama met vier doden. Vooral Oost-Brabant beleefde een paar heftige moordzaken. In het westen was het juist ongewoon rustig. En opvallend dit jaar: er was geen afrekening in de onderwereld. Voor zover bekend dan. De lijst is misschien nog niet compleet, er lopen nog zeker twee onderzoeken.

Er waren vijftien moordzaken. Maar het aantal slachtoffers was hoger: dat kwam door een gezinsdrama in Etten Leur met vier doden. En daarmee komt het aantal dodelijk geweldslachtoffers op achttien mannen, vrouwen en helaas ook kinderen.

Ieder slachtoffer is er uiteraard een te veel maar dit aantal van achttien is nog altijd minder dan in de jaren negentig. Toen vielen er grofweg twee keer zo veel doden door geweld. De daling begon na de eeuwwisseling: in Brabant, landelijk en internationaal. In 2019 waren er 'slechts' dertien slachtoffers van moord en doodslag in Brabant. Dat jaar geldt in Brabant als een laagterecord.

Grote verschillen
De regionale verschillen waren wél groot in 2020. De recherche in Oost-Brabant had het soms razend druk. Vooral in de zomer toen er binnen een maand tijd vijf mensen gewelddadig stierven. In alle moordzaken kwam de politie snel een verdachte op het spoor. Dat maakt in het algemeen een politieonderzoek een stuk makkelijker.

Ongewoon 'rustig' was het in het midden en westen van de provincie. Hier waren het hele jaar 'maar' drie moordzaken. Een van die zaken was ongewoon ingrijpend: een zaak die wordt beschouwd als viervoudige moord. Het familiedrama in Etten Leur.

Afrekeningen
Er waren dit jaar geen afrekeningen in het criminele milieu. Voor zover bekend dan. In bijna alle gevallen waren slachtoffers en verdachten partners, familie of kennissen van elkaar.

De moordzaken op een rij:

Rosmalen, 14 februari. Het is nog donker als agenten het lichaam vinden van een bejaarde vrouw (83) in haar appartement aan de Burgemeester Mazairaclaan. Haar zoon (57) uit Heeswijk-Dinther wordt opgepakt.

Mierlo, 14 februari. In een huisje op vakantiepark 't Wolfsven ligt een dode vrouw (48) uit Eindhoven. Twee mannen worden opgepakt, eentje blijft in de cel op verdenking van moord en diefstal.

Eindhoven, 16 februari. Op de Generaal Reyndersweg vinden agenten een zwaar mishandelde man (33) uit Best die in de middag overlijdt. Als verdachte werd een man uit Geldrop (25) opgepakt. Ze kenden elkaar.

Boxmeer, 1 maart. In zijn huis ligt Frank Schrijen (56), een bekende tonprater. De politie weet ook in deze zaak al snel een verdachte (26) op te sporen, een asielzoeker met wie het slachtoffer vermoedelijk een afspraakje had.

Tilburg, 19 maart. In een huis in de Hoefstraat ligt een dode man (35). Het is niet de bewoner. Een kennis van hem wordt opgepakt (37). De verdachte gebruikte mogelijk zelfgebrouwen ayahuasca.

Etten Leur, 28 maart. In een huis aan de Dasseburcht doet de politie een schokkende ontdekking: er liggen twee dode kinderen, hun moeder en ook oma. Vader Onur K. (33) ontbreekt. Dankzij een getuigenoproep herkennen mensen hem en kan de politie hem oppakken als verdachte. Een televisieploeg legt de gebeurtenissen vast.

Eindhoven, 4 april. Op de galerij van een flat aan de Tellegenstraat vindt een steekpartij plaats. Ambulancepersoneel en ook de bemanning van de traumaheli proberen het slachtoffer nog te reanimeren maar dat helpt niet meer. Het slachtoffer is een man (31) is zo zwaar gewond dat hij al snel sterft. De politie pakt een vrouw (28) op en later nog een man.

Oss, 19 april. Rik van de Rakt (18) uit Heesch fietst op 19 april door Oss. Op straat komt hij een verwarde asielzoeker (25) uit Soedan tegen. Die steekt hem dood.

Made, 17 mei. In een huis aan de Hooimijt liggen twee lichamen. Het zijn de bewoners: een vrouw (47) en een man. Het stel is een jaar eerder getrouwd. De echtgenoot heeft zijn vrouw gedood en daarna zichzelf.

Eindhoven, 3 augustus. In GGZ-kliniek De Groote Beek sterft een patiënt (81) na een gevecht met een medebewoner (55). De politie pakt hem op als verdachte.

Eindhoven, 19 augustus. Een vechtpartij op de Woenselse Markt. Daarbij wordt een mes getrokken. Een man (28) Turnhout overlijdt. Enkele uren later pakt de politie een man op uit Eindhoven (31).

Sint-Michielsgestel, 22 augustus. In de garage van zijn huis aan de Regent Smitsstraat ligt gemeenteraadslid Jack de Vlieger (64) In de loop van de avond arresteren politiemensen zijn zoon. Alles wijst er op dat hij pa heeft doodgeslagen met een klauwhamer.

Uden, 30 augustus. Een schietpartij op de Batenburglaan. Bokstrainer Stef Muller (53) uit Tilburg sterft. Agenten in Venhorst pakken een man uit Uden (30) en later nog een Pool (49) op. Die laatste wordt gezien als de schutter.

Boxmeer, 2 september. In een brandgang aan de Leeuwerik vallen schoten. Er blijft een lichaam achter van een man (28) zonder vaste woon- of verblijfplaats. Vermoedelijk was er ruzie over wiet. De politie pakt een man van 19 op.

Duizel, 30 november. In een huis aan De Hoek overlijdt een bewoner (55) door geweld. Later pakt de politie zijn broer (50) op die er ook woonde met pa.

De lijst is gebaseerd op zaken die in het nieuws kwamen. Er waren meer zaken die speelden. In Eindhoven werd op 24 juli een dode man gevonden in een huis aan de Sparrenstraat. De bewoonster (61) werd opgepakt. Maar het onderzoek leverde geen doodsoorzaak op. En dus ook geen bewijs voor een misdrijf. In november kreeg de vrouw te horen dat ze niet strafrechtelijk wordt vervolgd.

Over een paar zaken is nog geen duidelijkheid aan het einde van 2020. Begin december werd een dode vrouw gevonden in een flat aan de Mozartlaan in Tilburg. Of ze opzettelijk om het leven is gebracht dat is nog onduidelijk. En in Halsteren onderzoekt de politie de plotselinge dood van een voormalige supermarkteigenaar.

LEES OOK: Familiedrama in Etten Leur te zien bij Danny op Straat: 'dit maakt echt indruk'


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »