02 dec, 12:00
2015
Vakredactie
Verzorging
Vakgroep Oogheelkunde

Voor een staaroperatie naar Maasziekenhuis Pantein

Staar of cataract is één van de bekendste oogziekten. Maar wat is staar nou eigenlijk? Kort gezegd staat het voor vertroebeling van de ooglens, waardoor de scherpte van het zicht afneemt. Meestal komt dit op latere leeftijd voor, door veroudering van de ooglens. Mensen die staar hebben, zien dubbel of wazig en zijn gevoelig voor licht. Rond verlichting, zoals autolampen of lantaarnpalen, kunnen ze halo’s of kringen zien. Ook wordt het lastiger om in het donker te zien en om kleuren waar te nemen.

De symptomen van staar ontstaan meestal op latere leeftijd, waarna het zicht geleidelijk verslechtert. Een nieuwe bril helpt meestal niet meer. Het probleem is dat de lens van het oog minder transparant wordt, als melkglas.

Behandeling van staar Er bestaan geen medicijnen tegen staar. Een operatie, waarbij de troebele lens verwijderd en vervangen wordt door een kunstlens, is op dit moment de enige effectieve behandeling. Daarvoor kunt u met een verwijzing van de huisarts bij Maasziekenhuis Pantein terecht. Het Maasziekenhuis voert wekelijks ongeveer twintig staaroperaties uit. Dankzij nieuwe technieken is het mogelijk om de operatie in een dagopname te laten doen, zodat u binnen drie uur alweer naar huis kunt. De operatie zelf duurt zo’n 20 tot 30 minuten.

Op de dag van de operatie wordt uw oog verdoofd met druppels of een prik, waarna u mag plaatsnemen in een comfortabele, verrijdbare operatiestoel. Er wordt een heel klein sneetje in het oog gemaakt en de eigen ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Dit is vrijwel niet pijnlijk en er is bijna geen littekenvorming. De dag na de operatie is het zicht vaak al beter. Om de genezing te bevorderen en infecties te voorkomen moet u gedurende de eerste vier weken een paar keer per dag uw ogen druppelen. Na vier weken komt u weer langs voor nacontrole en zo nodig aanpassing van bril of contactlenzen.

Samenwerkingspartners Uiteraard kunt u ook voor andere oogaandoeningen bij de poli Oogheelkunde terecht. Om patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen, heeft de poli nauwe contacten met samenwerkingspartners. Zo houden Elvea en Visio een keer per maand low vision spreekuur in het Maasziekenhuis. Zij adviseren bij slechtziendheid door oogaandoeningen als glaucoom (verhoogde oogdruk), diabetes en macula degeneratie (zwarte vlek of waas in het midden van het gezichtsveld). Ook geven zij hulpmiddelenadvies.

Verder zijn er korte lijnen met het Radboudumc. Bij aandoeningen zoals netvliesloslating of complexe oogziekten worden patiënten in het Radboudumc beoordeeld en/of geopereerd. Daarna komen zij voor controles weer terug naar het Maasziekenhuis.

De Thuiszorgwinkel, gevestigd in het Maasziekenhuis, verstrekt hulpmiddelen om beter te kunnen zien. In de vitrinekast op de poli oogheelkunde zijn voorbeelden van hulpmiddelen uitgestald.

Namens de vakgroep Oogheelkunde, v.l.n.r.: - Silvia Heinemans, technisch oogheelkundig assistent - Els Gieben, spreekuurassistent - Magda Schreurs, oogarts - Carmen van Kempen, secretaresse - Peter Lenssen, optometrist - Mariëlle de Brouwer, orthoptist - Carlijn van Dehn, oogarts - Astrid Kirschner, technisch oogheelkundig assistent - Marjon Gooren, spreekuurassistent