03 sep, 17:24
Nieuws

Weer drie nertsenbedrijven besmet met coronavirus, onderzoek naar opzettelijke besmetting

Op drie nertsenhouderijen in Oost-Brabant is het coronavirus gevonden. Twee van de bedrijven staan in Wanroij; het derde in Venhorst. Hier leven in totaal 17.000 moederdieren met gemiddeld vijf pups. Ze zijn of worden geruimd. In de twee dorpen zijn eerder farms besmet verklaard.

Bij een vierde fokkerij wordt ernstig rekening gehouden met de aanwezigheid van COVID-19, zo meldt het Ministerie van Landbouw. In ons land zijn nu 47 nertsenhouderijen besmet.

Eind vorige week maakte minister Schouten van Landbouw bekend dat er in maart een eind komt aan de nertsensector in ons land. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in 2024 een punt gezet zou worden achter de fokkerij. Voor de vroegtijdige sluiting trekt Schouten 180 miljoen euro uit. Haar besluit is hard aangekomen in nertsenland.

Onderzoek naar opzettelijke besmetting
Ondertussen worden de hygiënemaatregelen en de controle hierop aangescherpt. Desondanks zijn er dus zeker drie en mogelijk vier bedrijven getroffen. Het ministerie laat weten dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor opzettelijke besmetting. Toch is de inlichtingen- en opsporingsdienst (IOD) gevraagd de komende tijd hier extra onderzoek naar te doen. Bij overtredingen gaat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) sancties opleggen.

LEES OOK:

Kabinet maakt vervroegd einde aan nertsenhouderij: alle fokkers moeten in maart stoppen

Veel nertsenhouders te boos of te emotioneel om te reageren op verplichte stop in maart

19 nertsenfokkerijen weg in Gemert-Bakel is een ramp voor gemeente: ‘Verloedering ligt op de loer’


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »