03 sep, 17:24
Nieuws

Onderzoek naar opzettelijke besmetting bij nertsenhouderijen, NVWA dreigt met sancties

De Inlichtingen- en OpsporingsDienst (IOD) gaat de komende tijd extra onderzoek doen naar mogelijk opzettelijke besmetting met het coronavirus bij nertsenhouderijen. Het ministerie van Landbouw heeft dit laat weten. Het departement meldt dat er voor de mogelijke opzet geen concrete aanwijzingen zijn.

De IOD valt onder de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Deze instantie zal sancties opleggen als er overtredingen zijn geconstateerd.

Mogelijk vier bedrijven besmet
Eerder deze donderdag werd bekend dat op drie nertsenhouderijen in Oost-Brabant het coronavirus is gevonden. Twee van de bedrijven staan in Wanroij; het derde in Venhorst. Hier leven in totaal 17.000 moederdieren met gemiddeld vijf pups. Ze zijn of worden geruimd. In de twee dorpen zijn eerder farms besmet verklaard. Bij een vierde fokkerij wordt ernstig rekening gehouden met de aanwezigheid van COVID-19. In ons land zijn nu 47 nertsenhouderijen getroffen door het virus.

Eind vorige week maakte minister Schouten van Landbouw bekend dat er in maart een eind komt aan de nertsensector in ons land. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in 2024 een punt gezet zou worden achter de fokkerij. Voor de vroegtijdige sluiting trekt Schouten 180 miljoen euro uit. Haar besluit is hard aangekomen in nertsenland.

LEES OOK:

Kabinet maakt vervroegd einde aan nertsenhouderij: alle fokkers moeten in maart stoppen

Veel nertsenhouders te boos of te emotioneel om te reageren op verplichte stop in maart

19 nertsenfokkerijen weg in Gemert-Bakel is een ramp voor gemeente: ‘Verloedering ligt op de loer’


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »